Jumaat, 15 Januari 2010

PERMULAAN SASTERA MELAYU

MAKNA:

SASTERA MODERN : Seni Sastera yng telah menyimpang dari nilai-nilai tradisional sehingga sesuatu pembaruan.

Sastera Lama : Isi dan berikutnya tertumpu pada cerita yang kadang kala ada tidak ada realiti.

Bila kesusateraan [ Selepas 1800 Masihi ]

1. Syed Naquib Al-Attan ( Indonesia )

Ø Sastera Modern bermula apabila Islam mula datangnya Nustara Melayu.

Ø Kedatangan Islam telah melahirkan cendiakian Islam.

Ø Ulama-ulama datang dari Timur tengah telah membawa kitab-kitab agama ilmu agama.

Ø Jesteru itu, dapat melahirkan melayu yang berpendidikan mereka menulis ilmu-ilmu agama yang telah manusia kearah kebaikkan. Mereka tidak lagi menulis perkara-perkara yang bentuk atau fantasi.

2. Sutan Takdir Alisyahbane (Indonesia)

Ø Menurutnya pemisah antara sastera klasik dan moden itu terletak daripada pemikiran-pemikiran baru sastera ciri-ciri. Untuk sastera yang timbul sesuatu ugama.

3. Kemunculann Ulama-ulama Islam.

Ø Sastera modern kononnya bermula apabila muncul ulama-ulama dari Acheh. Contohnya, Hamzah Fansuli, Abd. Rauf Singkal, Nurudin Al-Raniri dan Samsudin Al-Sumatrani.

Ø Mereka telah menghasilkan karya-karya dengan menimbulkan nama mereka pada tulisannya. Mereka menulis hal-hal yang berpijak bumi yang nyata meninggalkan kebiasaan yang terdapat dalam sastera tradisional.

4. Kedatangan penjajah Barat dalam abad 19M.

Ø Membawa teknologi moden dan ilmu baru ke nusantara melayu antaranya mesin cetak diperkenalkan dalam alam ini oleh orang barat. Hasil yang dicetak banyak disebarkan kepada orang ramai ilmu-ilmu baru seperti ilmu sastera diajar kepada masyarakat melayu.

5. Tokoh ABDULLAH BIN ABDUL KADIR MUSYRI.

Ø Ada yang berpendapat sastera moden bermula apabila muncul tokoh Abdullah Bin Abd. KAdir Musyri. Beliau telah banyak melahirkan karya-karya yang baru dengan isi-isi karya yang menyimpan daripada tradisi. Sebelum ini penulisan banyak menyentuh hal-hal istana, mengamerangungkan gulung atasan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan